Понеділок
29.04.2024
15:26
Вітаю Вас Гість
RSS
 
Родниківська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів
Головна Реєстрація Вхід
»
Меню сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


13:45
Юні туристи-краєзнавці

В Родниківській ЗОШ діє багато різних пізнавальних гуртків. Цього навчального року завдяки внесеній пропозиції завуча по навчально-виховній роботі Кужіль Марії Михайлівни почав діяти гурток «Юні туристи-краєзнавці» під керівництвом Воронич Тетяни Йосипівни. Учні школи із захопленням відвідують заняття гуртка, тому що мають можливість не лише вивчати та обговорювати теми, які піднімаються на ньому, а і побачити це все на власні очі під час туристичних подорожей по рідному краю. Відбулися краєзнавчі поїздки до Синевірського озера, бункера часів Другої Світової війни оборонної лінії «Арпада».14 лютого гуртківці продовжили вивчати свій рідний край завдяки фінансовій підтримці голови об’єднаної громади Івана Івановича Дрогобецького. Відвідали місто Берегово, цікаве своєю історією, архітектурними пам’ятками, виноробними традиціями, термальними басейнами. Сьогодні Берегово (у минулому Лампертсас, Берегсас) відоме як центр угорської культури в Україні та Закарпатті. Його не можна вважати ні суто угорським, ні суто слов’янським містом – це місто, яке довгі століття показує приклад толерантності у ставленні одного народу до іншого. Перша згадка про місто як маєток герцога Ламперта у 1063 році. Історики вважають, що на початку був лише невеликий мисливський замок, розташований на березі річки. Ламперт заклав тут поселення, де потім з’явилося місто Лампертсас, нинішнє Берегово. Діти мали можливість не лише послухати цікаву періодами трагічну історію міста розказану екскурсоводом, а і побачити це все. Нашу екскурсію ми розпочали з музею Берегівщини, який має свою особливу, хоч і нелегку історію. У такому вигляді, який він зараз, його було відкрито 30 березня 2002 р. у найдавнішому приміщенні Берегова — палаці графа Габора Бетлена, збудованому 1629 р. Розпочинав музей роботу, маючи 42 екcпонати, зараз їх нараховується понад 2 тисячі. Цікавими є експонати римського періоду історії краю — це фрагмент печі для випалювання керамічних виробів, форми для виготовлення металевих предметів.
У музеї зберігаються багато реліквій часів Ференца Ракоці ІІ.
Значною за кількістю експонатів є колекція, що знайомить з історією Берегова часів Першої світової війни та 30-х рр. ХХ ст. Вражає різноманітністю експонатів і етнографічний зал музею — глечики, кухлі, дерев'яні та кам'яні сільськогосподарські знаряддя праці, рубелі, кужелі, прядки з різних порід дерев. Поповнює колекцію музею його засновник, директор Іван Шепа, який колекціонує старовинні чавунні печі, відлиті на заводах Закарпаття. Окрема експозиція присвячена співачці угорської оперети зі світовим ім'ям — Шарі Федак, яка народилась і мешкала деякий час в Берегові. На стінах коридору музею можна оглянути колекцію монет та паперових грошових державних знаків. Один із залів прикрашають 35 живописних полотен Берегівського митця Йожефа Гарані, подарованих автором рідному місту.
Під час пішохідної екскурсії мали змогу побачити берегівський «горбатий» міст – один найстаріших рукотворних об’єктів краю. Споруджений у готичному стилі він був одним із перших кам’яних споруд краю і на відміну від своїх «ровесників», що були прямими, берегівський міст є горбатим. Саме в цьому і є його унікальність. Також наш юні туристи побували на площі Героїв, біля Палацу культури та відпочинку – це колишня Велика синагога.
Відвідали костел в честь Воздвиження Чесного Хреста 19 ст. Почули про відому оперну співачку Гізеллу Ципола та зробили пам’ятні фото біля її пам’ятника. Дітям дуже сподобалася та надовго запам’ятається екскурсія та дегустація виноградного соку на заводі «Чизай». Першими враженнями про знайомство з містом гуртківці мали можливість поділитися в одній із багатьох кав’ярень міста, ласуючи смачними тістечками. Повертаючись додому, діти були щиро вдячні голові громади, керівнику гуртка та екскурсоводам священнику Володимиру Вороничу, священнику Ярославу Маргітич, Івану Шепі, за цікаву та змістовну екскурсію.

     

Переглядів: 270 | Додав: Таня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту